Hemmagjorda ansiktsmasker

Öppna kylskåpet och fixa en hemmagjord ansiktsmask på ett kick. Meandme.se har testat och ger er fyra bra recept gjorda på allt från banan till äggvita.

Ansiktsmasker används för att få huden i ansiktet att se både friskare och fräschare ut. Det är inte svårt att blanda egna ansiktsmasker. Mycket av det som behövs finns oftast redan i hemmet och de innehåller sällan fler än tre ingredienser. Vanliga ingredienser är gurka, honung, citron, äggvitor och lera. Det är också vanligt med oljor och att man blandar ingredienserna tillsammans med vatten, olja, grädde eller yoghurt för att få till en bättre konsistens.

Använd ansiktsmask max en gång i veckan. Huden kan lätt torkas ut om användandet av ansiktsmasker överdrivs. Börja med att rengöra ansiktet och halsen noga. Applicera ansiktsmasken och spola varsamt bort den efter högst 20 minuter med varmt vatten.

Vilken ansiktsmask passar vem?

Fet hud
Har man oljig hud eller lider av mycket akne bör man använda en lerbaserad ansiktsmask eller citron och jordgubbar som ingredienser.

Torr hud
För torr hud är en ansiktsmask gjord på honung och oljor ett bra val. Banan, avokado, persika, aprikos och äpple gör även de under för torr hud.

Normal hud
Återfukta din hud med masker baserade på te eller yoghurt.

——–

Nedan finns fyra enkla recept på hemmagjorda ansiktsmasker. 

Gurka
Gurkskivor är ett klassiskt och enkelt knep för att rensa huden på porer och orenheter. Applicera gurkskivor över hela ansiktet i 15 minuter.

Honung
Honung mot huden är bra för torr hud och fungerar som en fuktmask. Stryk på honung direkt på ansiktet och låta det verka i 15 minuter.

Äggvita
Äggvita är bra för att tillfälligt dölja rynkor och strama upp huden.

1 äggvita
1 tesked citronsaft
1 matsked yoghurt (naturell eller grekisk)

Mixa allt samman och applicera på ansiktet i 15 minuter.

Banan
Ta bort döda hudceller och återfukta huden med hjälp av banan.

1 banan
½ dl havregryn
2 tsk honung

Bananen ska mosas och blandas med havregryn och honung. Appliceras på fuktig hud. Skölj av efter tio minuter.

Julia Wiberg, , , , , , , , , , , , , ,